De Ruddervoordse Stratenloop is een initiatief van FC Ter Mote, en wordt al sinds 1985 georganiseerd tijdens het kermisweekend eind juni. Naast de stratenloop op vrijdagavond richt FC Ter Mote op zondag ook een voetbaltornooi en een aperitiefconcert in.
FC Ter Mote is een Ruddervoordse voetbalvereniging, opgericht in 1974. Onze wedstrijden spelen we op zondagmorgen in het Roeselaarse Liefhebbersverbond, op het terrein achter de sporthal in de Sportstraat in Ruddervoorde. Onze lokaalhouder is Café De Vriendschap in Waardamme.

Geschiedenis FC Ter Mote
De Platsemolen, ook bekend als de Termote-molen, was de laatste van de acht windmolens die Ruddervoorde ooit rijk was. De bakstenen molen werd gebouwd in 1850 op een kleine mote (heuvel), met een romp die 23 m hoog was, terwijl de wieken een vlucht hadden van 24,5 m. Aan de voet had hij een diameter van 8,5 m, aan de molenkap 4,5 m. In 1945 werd de molen ‘geklasseerd als natuurschoon’, waarna 1957 de declassering als ‘te bewaren monument’ volgde. De molen was in werking tot 1948, waarna hij in 1951 gedeeltelijk werd afgebroken. De wieken gingen eraf in 1952. De ontmanteling en de hoge onderhoudskosten vormden de reden tot declassering. Omdat er geen subsidies loskwamen, ging na een tijd ook de gaanderij eraf.
Studentenclub
De molenromp, een herkenningspunt voor Ruddervoorde, bleef onaangeroerd tot 1967, toen de toenmalige studentenclub Moeder Eligo toelating kreeg er een clubhuis in te richten. Ook de vzw Ter Mote werd opgericht. Die organiseerde muziekavonden en tentoonstellingen, zodat de Ruddervoordse molen een voorloper werd van de huidige culturele centra.
Oprichting FC Ter Mote in 1974
Naast deze culturele activiteiten werd er ook een niet geringe bijdrage geleverd op sportief vlak met steeds frequentere heroïsche voetbalpartijtjes. Deze evolutie resulteerde uiteindelijk in de oprichting van FC Ter Mote eind 1974. In de beginjaren werden er af en toe matchkes gespeeld tegen bevriende studentenclubs, die gekenmerkt werden door de studentikoze sfeer, waarbij de verbroederingen nadien het eindresultaat letterlijk wegspoelden.

Liefhebbersverbond Houtland
Op 19 oktober 1973 werd FC Ter Mote ingeschreven bij het Liefhebbersverbond Houtland, wat meteen de geboorte was van onze ploeg. Onze eerste competitiewedstrijd bij de Zwevezeelse Hillevrienden werd, op zondagmorgen na een beruchte Molen—T.dansant, een 14-0 afstraffing. In de bewuste wedstrijd gingen achtereenvolgens Dirk Dejonckheere, Jozef Andries, Patrick Govaert, Virgil Eeckman, Luc Percquy, Rik Devooght en Luc Wille het doel verdedigen, evenwel zonder veel succes.
Stamnummer 3

Het jaar daarop werd Ter Mote mede-oprichter van het Arbeidersvoetbalverbond Brugge en kreeg daarbij het stamnummer 3, wat bewaard bleef tot de opdoeking van de zondagscompetite van dat verbond in 2006.
Voetbaltornooi en stratenloop
Ondertussen richtte Ter Mote elk jaar een voetbaltornooi in met de kermis in juni. Dit tornooi is in 2015 aan zijn 40ste editie toe, en is nog steeds bestemd voor plaatselijke ploegen. Tijdens datzelfde weekend wordt op vrijdagavond ook een stratenloop ingericht, in 2019 toe aan zijn 35ste editie.

In de jaren ‘80 bloeide de vereniging en kregen we onze huidige bestemming op het terrein van Riderfort. Ook op extra-sportief vlak werd er vanalles georganiseerd. De professionele fotografie bestond in die tijd ook al, en hiernaast vindt u een fotoreportage van een match uit 1987, waaruit blijkt dat supporters toen ook al talrijk waren, en appels meestal niet te ver van de boom vallen.
Jaren ’90 en 2000
In de jaren ‘90 werd het nijpende spelerstekort opgevangen met voetballers uit andere gemeenten, wat de sfeer naast het veld niet altijd ten goede kwam. In 2000 werd dan toch de eerste behaald met dit elftal, waarbij we nog enkele actieve spelers herkennen zoals huidig voorzitter Stan Govaert.
Jaren 2010

Ondertussen hebben we al heel wat zonen en schoonzonen van coryfeeën verwelkomd bij de Ter Mote-familie en de positieve selectieproblemen van de coach duiden op een schitterend toekomst voor de vereniging.
Met dank aan Yvan Vandamme en zijn dubbel naslagwerk ‘FC Ter Mote Historiek’